Vagyok tehát.

Vagyok tehát.

3. rész

Határvonalak

2015. szeptember 10. - puccdamer paprikasch

Az elmúlt hetekben, hónapokban a világ feszült figyelme a határok felé fordult. Sátortáborok a török határon, feltorlódott tömegek a görög szigeteken, kerítésépítés a schengeni övezet déli peremén... Léteznek kevésbé kézzelfogható, ám legalább ilyen fontos határvonalak. A menekültügy egy mérleg, melynek egyik tányérján a humanitás, a szolidaritás, az emberség, míg másikon a vaskos, nagybetűs politika fészkel.

Mindkét félnek van létjogosultsága, egyensúly nélkülük nem létezhet. A két extrémitás, a (számszerűsíthető) mindent vagy semmit logikája elfogadhatatlan. Ugyanolyan igazságtalan világbékéről és a határok megszűnéséről ábrándozva tárt karokkal fogadni minden szembejövőt, mint sterilitásba zárkózni a világ eseményei elől.

Az egyik véglet sajnos mi, magyarok vagyunk. Magyarország Kormánya nem a héten veszítette el hitelét a szememben, átéltünk mi már hideget és még hidegebbet együtt az elmúlt évek során. Nem most, mikor a schengeni övezet külső határainak határozottabb védelméről, a menekültek gyorsabb regisztrációjáról szól a kormányzati kommunikáció. Mégis a héten lett kézzelfogható, hogy ha felkészülés helyett hosszú hónapokon át szélsőjobbos szavazatok elszipkázása a primer szempont, az uszítás és feszültségkeltés bármilyen intézkedés elé görbe tükröt állít. Mint látható, az amúgy politikailag védhetők elé is – és ezúttal már nemzetközi porondon.

Magyarország lett az osztály réme. A hely, ahol Európa humanitásból, szabadságból, olykor képmutatásból és elfordított fejekből épített erkölcsi homokvára összeroskad. A hely, ahol asszonyok szülnek aluljárókban, ahol rendszeresen előkerül a gumibot és a levegőben könnygáz kering, ahol gyerekek éjszakáznak a csillagos ég alatt. Magyarország lett a stresszlabda, amin keresztül a világ levezetheti a felgyülemlett feszültséget. Az ország, amelyik méreteset rúg a kurd kisfiú partra mosott tetemébe. A szenzációhajhász média mellett mindebben vastagon ott van Magyarország Kormányának átháríthatatlan felelőssége és megbocsáthatatlan felelőtlensége; a kötelező minimumra való törekvés.

9853173_4bd275c99abd8b316b77cf551bb4d8a1_wm.jpg

Eközben szír menekültek, szír, közel-keleti és balkáni migránsokkal kiegészülve, vastaps közepette gördülnek be a müncheni pályaudvarra. „Németország, Németország állomás. A világ egyetlen biztonságos országa üdvözli kedves utasait!” A közönség őrjöng, csattognak a szelfik, a médiahype tökéletesen működik. Dübörög a dübörgő. A mosolyok mögé még nem rágta be magát a kérdés: vajon hányan és meddig maradhatnak? Ha az emberek úgy érzik, szabadságukat csak Mama Merkel tudja biztosítani, akkor ő lesz az, aki meghúzza az emberség és a politika közötti európai határvonalat. Mosolyogva, integetve jönnek a müncheni főbejáraton, a remények szerint síri csendben távoznak Görögország felé a hátsó ajtón.

A határvonalak keresése mindenhol tetten érhető. Ausztria, de még Németország sem sokat vesződik a csak átutazni kívánókkal; menjenek csak. Dánia keményebb, kitiltják a papír nélkül Svédország felé átkelőket. Jelen állás szerint Magyarországot mindkét végletért darabokra cincálnák, döntsön akár az emberi („ezúttal eltekintünk, kellemes utat!”), akár a politikai („viszlát két év múlva!”) álláspont mellett, kint még sincs negatív visszhang. Ekkora különbséget jelent a megfelelő kommunikáció és az extrémitások elkerülése, tisztelt Urak!

lazar_janos_fidesz_4-animated.gif

Emellett nem vagyunk túl konzekvensek. Mindazok, akik nem hajlandók együttműködésre, akinél előbb szakad el a cérna, akik kukákba szórják az ajándék ételt, jó eséllyel jutalmat kapnak. Egy részük már épp Németországban nem hajlandó regisztrálni, mert Svédország útközben szimpatikusabb lett. Eközben akik türelemmel várakoznak a regisztrációra, valószínűleg ma éjjel is a gyűjtőpont melletti szántókon fagyoskodva éjszakáznak.

Merkellel ellentétben, a magyar Kormánynak nem célja, hogy mérlegeljen és határt húzzon politika és emberség közé, csak politika létezik. E felfogás szerint pedig nem evidens, hogy miért lenne cél a legérthetőbb tájékoztatással és kielégítő ellátással a rendbontásokat minimalizálni. E felfogás szerint nem evidens, hogy az együttműködőket illene jutalmazni (többek között vállalható körülmények megteremtésével) a rendbontók helyett, vagy egyáltalán -, hogy bárkivel bármi dolgunk lenne a jogszabályokban és egyezményekben rögzített kötelező minimumon felül. El tudom fogadni, ha Magyarország egy lelket sem hajlandó befogadni, és véleményem szerint erre nem is szabad, hogy kötelezhető legyen, az emberség hiányát viszont nem tartom elfogadhatónak.

A következetesség hiánya sajnos nagyobb léptékben is helytálló. Reményvesztett milliók várnak sátortáborokban hazatérésre, vagy esélyt az életre. Sokan talán útnak indulnának, de hazaszeretetük, morális aggályaik, vagy anyagi helyzetük nem teszik lehetővé, hogy Európa kapuján kopogtassanak. Európát körülöleli egy, a gyorstelepítésű drótakadálynál áthatolhatatlanabb fal, a távolság. Ezen a kerítésen pedig a legtöbben csak az európai jogszabályokból halmozott magaslatot két lábbal taposva képesek átmászni. Még ha a magyar társadalom el is ítéli ezt a magatartást, figyelemfelkeltésre mindenképpen alkalmas a menekültek és migránsok eme első hulláma. Ha a magyar társadalom az illegális bevándorlásból, elhagyott útlevelekből, embercsempészetből, skandálásokból nem kér, nem kötelezhető annak elfogadására. Azonban ha szeretne a közeljövőben tükörbe nézni, nem vetheti el a lehetőségét, hogy megmutassa, Magyarország nem csak küldeni, de befogadni is képes. Néhány segítségre szoruló valószínűleg hálás lenne, ha a sátortábor után valóban második otthonra lelhetne, akár Magyarországon.

Politika vagy emberség? Migráns vagy menekült? Pénzért vagy életért? Biztonságos vagy veszélyes? Asszimiláció vagy szegregáció? Mi döntjük el, hol húzunk meg határvonalakat. Az azonban nem tartozhat a kérdések közé, hogy mindenki, aki Magyarországig eljutott, megkapja a lehetőséget, hogy azt a pár napot, amíg nálunk tartózkodik, emberhez méltó körülmények között töltse, függetlenül bőrszíntől, vallástól, kultúrától, szemetelési szokásoktól, korrektségtől vagy akár hálától. Önmagunk miatt.

 

(Ábra1, ábra2.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ergosum.blog.hu/api/trackback/id/tr337774284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma Baker 2015.09.11. 15:19:12

Csak 1-2 hetet várj és pontosan ugyanez lesz a helyzet a sógoroknál is. Csak őket nem fogja ennyi proli Sorosbérenc blogger meg CIA vezérelt hírportál támadni.

korupisti 2015.09.11. 15:22:33

Ahogy olvasom a dániai reakciókat lassan akár még az osztály (k)RÉM(j)E is lehetünk, bár a svédek szerencsétlen dán döntésről beszélnek. Pár nap és rájönnek a dolog bukéjára. Azután meg már csak a sarkköri táj jöhet a maga jellegzetes "nyugalmával".

tralalala 2015.09.11. 15:29:01

Nagyon hatásos az a kép!
A művész többi képét is kirakod majd? Itt van egy pár, bár ezeken főleg arab harcosok darabolnak zsidőkat:
mandiner.blog.hu/2015/09/10/jo_tanacsert_antiszemita_karikatura-csokor_orulunk_vincent

Brix 2015.09.11. 15:31:22

Van emberség a magyarokban, de csak azok felé, akik ,. "kopogtatnak" az ajtón, és kérnek..Ezek a tömegek viszont "ránkrúgják" az ajtót, a nem létező jogaikkal jönnek, azonnal , követelőznek agresszívak...Erre nekünk nincs szükségünk! Mi magyarok, el fogjuk dönteni, hogy kiket , honnan , és mennyi embert engedünk be! Most, ez elsődleges feladat az lenne, hogy visszaálljon a törvényes rendet, és az állam mindenáron megvédje a MAGYAR állampolgárok érdekit. Ha ez megvan, akkor lehet a továbbiakról beszélni...Az európai vezetők egy része, de főképpen Merkel , nagyon nagyot hibázott. A nyitott határokon , jelenleg kontroll nélkül , elképesztő tömegekben érkeznek Európába az illegális migránsok. Ennek az illegális folyamatnak nyílvánvaló tragédia lesz a vége: lázongás, terrorizmus, bűnözés az egyik oldalon, nép-és fajirtás a másik oldalon...Sötét jövő áll Európa előtt....

fehérfarkas 2015.09.11. 15:43:25

A Fidesz-kormány nemcsaka menekültekkel viselkedik így, hanem velünk magyarokkal is. Belénk magyarokba is ott rúg, ahol csak tud. Mi magyarok pedig ezt hagyjuk, sőt 2x is 2/3-dal kormányra szavazzuk őket.
Az ellenzék töketlenkedése nem indok arra, hogy mi magyarok tétlenül és apatikusan nézzük, ahogy a Fidesz tönkreteszi az orszáégot, és a gyermekeink meg unokáink jövőjét (vagy legalábbi a Magyarországon élni akarok jövőjét, mert az Angliában vagy Németországban élni akaró magyarok a jövőben jobban fognak élni).

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2015.09.11. 16:02:40

Én azt nem értem, hogy miért nem elég annyi emberség, hogy az EU egy Szíriával szomszédos országban biztosítja a menekültek megfelelő ellátását? Miért erőltetnek egy olyan megoldást (letelepítés), ami leginkább a muszlim gettókat fogja hízlalni Európában?

Rwindx 2015.09.11. 16:22:38

@Ma Baker: valójában már közel ott tartanak valójában a poszt van elmaradva 1 héttel.

Erő e-meló 2015.09.11. 16:46:51

@Ma Baker:
A ma készült fotók szerint már ugyanolyan állapotok vannak Nickelsdorfban, mint egy hete Röszkén. A makedón hatron meg azt látni, milyen lesz nálunk egy hét múlva

A poszter meg ne eregesse csak úgy a szélba a kívánságait, menjen inkább takarítani a migránsok után. És akkor majd valóra válik a kívánsága: "'emberhez méltó körülmények között ..., függetlenül ..., szemetelési szokásoktól, ... Önmagunk miatt."

Erő e-meló 2015.09.11. 16:50:30

@leader of noobs:
Valamiből élniük kell az embercsempészeknek is. Úgy látszik volt elég pénzük Brüsszelben kilobbizni a jelenlegi EU policyt, ami az általuk leszállított embertömeg felvásárlását jelenti

Erő e-meló 2015.09.11. 16:57:10

Kíváncsi is vagyok, mi lesz a sógoroknál, különösen hogy Bécsben helyhatósági választás készül

Álszent képmutató alakoskodásból nincs hiány, de a polgárt ott se könnyű átverni. Meg aztán az autópályát + vasúti közlekedést se lehet blokkolni a végtelenségig. "Technikai okokból" természetesen, vazze micsoda képmutatás

nu pagagyí 2015.09.11. 17:00:30

Emberség és szakértelem. Ez az a két apró dolog, amit nem sikerült eddig felvillantania a magyar kormánynak a menekültügy kezelése során. Amit sikerült, azt most időhiány miatt nem részletezném.

Szvidrigajlov 2015.09.11. 17:12:34

"...., az emberség hiányát viszont nem tartom elfogadhatónak."

Az emberség hiányára nézve ezúton közlöm, hogy anyám nyugdíja naponta 2760 Ft. Ami nem tűnik emberségesnek, főleg arra való tekintettel, hogy 43 évet dolgozott, itt Magyarországon, és két gyereket szült, magyar gyerekeket, akiktől már öt magyar unokája van. Emberségileg fizeti a gázszámlát, a villanyt, víz- és csatornát, nem szemetel, hanem takarít maga után és nem igényli különösebb rendőri erő felvonulását, mikor a boltba megy. Maga veszi az élelmét, és az egyéb szükséges dolgait.

Ezzel szemben emberségileg közlöm, hogy a menekült naponta 4.400 Ft körüli összeget nyer a magyar államtól. Ebből valami bagót készpénzben, a többit természetben. Amit természetben kap, azt meg szétdobálja, szétszemeteli vele az országot, az utak mellékét, a pályaudvarokat. Noch dazu se adót se semmit nem fizet, pedig ha jól hallom, embercsempészre, vonatjegyre, taxira van (volt) pénze.

Emberségből persze mi nem bántjuk a migránsokat. Pedig 70%-uk megérdemelné. Ropira verném a többségüket, főleg az üvöltözőket, amúgy, nevelési célzattal.

Merthogy hiányolom az emberséget a migránsokból. Merthogy az LEHETETLEN, hogy ne tudják, hogy autópályán nem gyalogolunk sem "láthatósági csadorban", sem anélkül. De ha esetleg nem tudták, LEHETETLEN, hogy ne észlelnék, hogy ezrek mozgását állítják meg miattuk és emberségileg ez esetleg zavarja a bennszülötteket. Csak épp leszarják. Mert ők a fontosak, meg allah akhbar oszt slusszpassz. Más nem számít.

Továbbá hiányolom az emberséget a migránsokból, mert LEHETETLEN, hogy ne lássák be, hogy a saját kölkeiket tartják folyamatosan az életüket- és testi épségüket fenyegető veszélyhelyzetben, migráció közben, amikor napi súlyos tíz kliométereket gyalogoltatják őket...sínekre lökdösik őket az anyjukkal együtt, vagy épp az autópályán tologatják a babakocsiban. Ahelyett, hogy megállnának a számukra kiépített táborokban, ahol nem öli őket senki, kapnak ételt és italt, ágyat, vécét és zuhanyzót. Ami persze olyan, amilyen, de mégsem életveszélyes.

Szóval ők maguk nem igénylik az emberséget a saját gyerekeiknek, nem adják meg nekem sem, amikor állok az M1-esen órákig, vagy a keletinél nem tudok átmenni az én adómból 770 milliárdért készített 4metro létesítményein, vagy, amikor a frászt kapom az autópályán, hogy melyik ökör ugrik, esik elém, vagy épp akkor, amikor a saját házam elől nem tudok kihajtani a kocsimmal, mert az egész környék le van zárva a vonulásuk miatt. Az én számomra az ő emberségüket senki nem kérdőjelezi meg.

Nehéz ügy belátom, de végül is én vagyok itthon, nemde?

Még.

Szvidrigajlov 2015.09.11. 17:19:50

@Brix: Egyetértek. Nehéz eldönteni, hogy a Kerepesi úton feltartóztatott ultrák mit rendeztek volna a Keletinél a bevándorlókkal, avagy vica verza, (a magyar román után) és hogy annak mi lett volna a következménye a nyugati sajtóban. De azt is nehéz eldönteni, hogy a Népligeti attak oda-vissza miért volt helyes és magától értetődő az ultrákkal szemben, de valahogy miért nem az a bevándorlók közötti, vagy velük szembeni rendfenntartásra.

Ha oda jutunk, hogy a rendbontás és rendbontás között faji, vallási, etnikai franctudja alapon különbséget teszünk, az egyik rendbontót ezer évre ítéljük és meg is gumibotozzuk, a másik rendbontónak meg hatóságilag segítünk rendet bontani, abból kurva nagy zűr lesz.

31/48 2015.09.11. 17:22:40

"Emellett nem vagyunk túl konzekvensek. Mindazok, akik nem hajlandók együttműködésre, akinél előbb szakad el a cérna, akik kukákba szórják az ajándék ételt, jó eséllyel jutalmat kapnak. Egy részük már épp Németországban nem hajlandó regisztrálni, mert Svédország útközben szimpatikusabb lett. Eközben akik türelemmel várakoznak a regisztrációra, valószínűleg ma éjjel is a gyűjtőpont melletti szántókon fagyoskodva éjszakáznak."

Itt a lényeg, itt a pont. Ezért lenne sokkal emberségesebb a kemény kéz. Nem szabad meghajolni az erőszaknak, nem szabad elnézőnek lenni a cigánykodással, ügyeskedéssel, siránkozással szemben. Fair és igazságos módon kell eljárni, azoknak kell kedvezni akik csendben, a törvények betartásával, a magyarok és törvényeik, a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartásával tsuztelnek meg bennünket.

Értük meg kell tenni mindent amit lehet, ami módunkban áll. Az utolsó suttyókat, akik eldobálják az adományokat, hogy így tiltakozzanak, akik áttörnek a rendőrsorfalon, akik nem HAJLANDÓAK táborba menni, azokat pedig keményen LE KELL VERNI. Ez nem kegyetlenség, nem embertelenség, aki ezt állítja, hazudik. Pár hangulatkeltőről van szó, mert ha nem történik ez meg, elharapódzik a negatív példa.

Sajnos ha a liberális véleményterrortól félve, a nemzetközi nyomástól, imperializmustól tartva megkötjük az intézkedők kezét, azzal pont a jámborabb, az eröszakmentesebb emberek járnak mindig csak rosszul. A durva, az agresszív bármikor könnyedén utat tör magának, nekimegy a rendőrnek, "kivívja" a "jogait". Nekünk az elesetteket és a szelídeket kellene védenünk és ezért is rossz ötlet a kerítés, ezért is annyira fájó, hogy a tranzitzónákat megszüntették.

Végre volt egy normális, épkézláb ötlet, hogy rögtön ott a határon kell kezelni a kérdést és onnan mindenki a jogosultsága szerint mehet tovább vagy utasíttatik vissza. Azokat akiket a németek kérnek, hogy adjunk át, úgyis átadtuk volna, ha már hajót nem küldenek, ugye. De könnyebb persze mindig a magyarokat leszólni, a barbárokat embertelenséggel vádolni. Pont ahogy az Assad rezsim ellen ugyebár kiképezték és támogatták a most öldöklő állatokat, akik a békét felrúgták, és még most az egész polgárháborút az ő nyakába varrnák.

Mert ugyebár Egyiptom maga lett a paradicsom, Irakról nem is beszélve. Líbiában soha nem volt olyan jó az élet, mint eddig nem igaz? A nyugati modell tökéletesen működik mindenütt. Lényeg a lényeg, nem szabad behódolni az ostoba erőszaknak, a véleményterrornak, mert akit behülyítenek, az végül maga lesz kénytelen vállalni a következményeket és nem a brüsszeli/berlini megmondóemberek a védett kis világukban.

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 17:29:44

Ahogy elnézem, a németek pedig Európa hülyéi. Az osztrákok egyelőre nem akarják vállalni ezt a szerepet. Pedig a bevándorlók hamar rájönnek, hogy még ott is jobb mint otthon, így fogják, nem kellett volna (a rovásunkra) eljátszani a gazdag humánust.

Remélem Orbánék keddtől nagyon kemények lesznek, zéró tolerancia és ez egész problémát innen eltolja. Harcoljon a többi a bevándorlókért.

31/48 2015.09.11. 17:30:42

@leader of noobs: azért mert gyűlölik a homogenitást és a közbizalmat. Ha a magyarok egy magyar országon élnek akkor természetes, hogy azt az országot magyarok irányítsák és nem nemzetközi elvek és érdekek.

Ha az egymásra fújó és egymással szemben megosztott és bizalmatlan közösségek élnek a multikultúr 22. számú tagállamban, akkor azok Brüsszelben vagy ahol fognak kilincselni, hogy nemzetközi támogatást nyerjenek egymás ellen, hogy a sérelmeikre orvoslást szerezzenek, egymás ellen.

Az etnikailag, kulturálisan homogén vagy legalábbis kompatibilis, harmonikus társadalom nemzetközi játszmák és az ezt lehetővé tevő egy bolygó, egy faj, egy ideológia ellensége.

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 17:31:02

@Szvidrigajlov: Nagyon fontos kérdés, miért lehet engedni a bevándorlók törvényszegését?

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 17:33:42

@Brix: Igen, a dolog ott kezdődik, hogy udvariasan kopogtat. Arra aki átugrik a kerítésen nem etetni kell, hanem a kutyákat kell rá uszítani.

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 17:34:46

@Ma Baker: Azt, hogy az osztrák vasút leállította a vonatokat az Index már úgy kommentálta, milyen humánusak.

31/48 2015.09.11. 17:35:51

@♔bаtyu♔: azért ennél sunyibbak és amíg lehet igyekeznek itt tartani minél többet, miközben köpködnek a magyarokra, hogy milyen embertelenek.

Érdekes módon soha nem azért verte az asztalt a német vagy akár a svéd diplomácia, hogy azonnal nyíljon meg minden határ és segédkezzenek a magyarok, görögök és bulgárok a menekültek Németországba és Svédországba juttatásában.

Ezeket az embereket mindenki álszent módon sajnálja, pár napig pátyolgatja, de senkinek sem kellenek. Nem lesznek az ország szerves részei, mint amikor Irakból átköltöztek Szíriába. Egyiptomban, Libanonban, de akár a törököknél is be tudnának illeszkedni. Nyugaton csak teherként tartott csöcselék lesz a legtöbbjükből, itt pedig még belegondolni is rossz, hogy mi lenne velük, ha sikerülne ide röghöz kötni őket.

www.youtube.com/watch?v=upTBiQEow94

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 17:38:02

"A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek az érvényben lévő európai jogi előírások teljesítéséért – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője pénteken újságíróknak, miután a bicskei befogadóállomáson tájékozódott."

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 17:42:47

@31/48: Így bizony, de ahogy elnézem, szerencsére ez nem a mi problémánk lesz. Mo. egyre rosszabb a híre, én ennek örülök, mert a bevándorlónak eszébe sem jut itt megállni. A többi a németek, osztrákok problémája, Orbánék szerencsére a németek által pofátlanul ide tervezett hot spot-ot is elutasította.

Igen, érdekes lesz a magukat exponáló ny-európai politikusok sorsa a választások után. Ha igaz, legtöbbje megérdemelten kuka.

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 17:44:25

Ezt a képmutatást:

"Már Magyarországon életüket vesztették azok a migránsok, akiket egy hűtőkocsiban találtak meg Ausztriában még augusztus végén – ismertette a hivatalos vizsgálat eredményét az eisenstadti ügyészség."

Na most ha az osztrákok valóban humánusak lettek volna, akkor ennek a 72 embernek eleve nem kellett volna zárt teherautóban utaznia.

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 17:45:27

"Szijjártó Péter az MTI tudósítójának kérdésére elmondta: Magyarország eddig 6,7 millió euró nagyságú segítséget kapott a menekültválság kezelésére, míg kiadásai 120 millió eurót tettek ki. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter úgy vélte, hogy az Európai Uniónak meg kellene változtatnia a migrációs válság kezelésére irányuló pénzügyi segítség rendszerét Magyarország javára. „Ma már nyilvánvaló, hogy Európa alábecsülte a balkáni utat, amely jelenleg egyértelműen az Európába tartó migrációs hullám legfontosabb útjává vált. Ezért meg kellene változtatni az európai pénzügyi támogatásokat Magyarország javára” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője."

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 17:48:15

Osztrák csodaszer "menekültek" ellen:

"Németországban a menekültek kapnak szállást, élelmezést és ruházatot, emellett havonta 143 euró (mintegy 45 ezer forint) zsebpénznek nevezett pénzbeli juttatást. (Bár ennek csökkentéséről már folyik a vita.) Ausztriában ezzel szemben csak 40 euró (12 600 forint) a zsebpénz havonta. Nem is akar ottmaradni egyetlen élősködő sem."

Mr. Waszabi 2015.09.11. 18:13:39

@Ma Baker: persze hogy nem. Mert normális embernek minimálisan kijáró ellátást biztosítanak a menekülteknek. Nem volt itt más problémás kérdés sosem. Azt senki nem vitatta, hogy az illegláis bevándorlás törvénybe ütköző és meg kell gátolni. Azt sem, hogy a magyar és eu-s törvényeket be kell tartania bárkinek, aki ideérkezik. Amiért a magyar kormányt támadja bárki - és jogosan - az az embertelen beleszarás, a következetlenség, ami egy jogállamtól nem elfogadható. Persze, várható volt, hogy mivel az EU nem készült fel a menekültkérdés kezelésére, ebből gondok lesznek, na de, hogy a sajtón keresztül komunikálnak a németek, osztrákok és a magyarok is, az nonszensz, miközben elvileg hivatalosan államszövetséget alkotunk, tehát vannak hivatalos csatornák, fórumok az ilyen több-országos problémák rendezésére. Orbán bűne, hogy eleve ő nem akart senkivel egyeztetni, hanem saját politikai tőkéjét akarta kovácsolni a "majd én megmutatom Európának, hogy kell ezt kezelni". Hát, így sikerült az elképzelése. Ezért rajta kívül senki más nem hibás, illetve csak azok, akik tövig bekapták idétlen és sikertelen elképzeléseit.

Mr. Waszabi 2015.09.11. 18:20:45

Kurva nehéz lesz felnőni az EU országoknak az USA-hoz. Nem véletlen, hogy eddig nem sikerült. Ott is van fal a mexikói határon, ott is átjutnak tízezerszámra, akik át akarnak jutni, de akiket elkapnak azok, amíg ott vannak, addig normális ellátást kapnak, azután visszatoloncolják őket. De. Mindezt normálisan teszik. Nem mexikói kultúra szerint, ahonnan gyünnek a gyüttmentek, hanem a sajátjuk szerint. Vajon kinek árt valójában Orbán pszichopata hozzáállása e kérdéshez? Még a saját polgárait is szarba se veszi, nem hogy a menekülteket, basszus. Mikor tetszenek már kihúzni a nemzeti szaros biliből a kedves kacsójukat a nemzetieskedő választók, akik Orbán MSZMP-reinkarnálását támogatják ész nélkül, de kb. munkásőr vehemenciával? Nem ártana, legalább az egyiket kihúzni, megtörölni és inkább dolgozni vele. Több haszna volna, ez bizonyos.

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 18:22:54

@Mr. Waszabi: Orbán és a többi álláspontja gyökeresen más.

1. Orbán: a bevándorló kizárólag a határállomásokon léphessen be és vesse magát alá, az EU menekültügyi szabályozásának. Továbbá a Schengeni határok védelmét mindenáron biztosítani kell, hiszen e nélkül nem teljesíthető a fenti feltétel.

2. a többi: A bevándorló csak a határon jöhet be, de végül is nem baj, ha bárhol bejön. Mo. pedig ne építsen kerítést a határaira mert az annyira antihumánus.

Miről beszélünk, Orbán az egyetlen aki be is tartatná az EU saját szabályozását. Én sem sokat vitatkoznék veled, ha te még az általad hozott, de általam is elfogadott szabályokat te nem akarnád betartani.

♔bаtyu♔ 2015.09.11. 18:24:48

@Mr. Waszabi: Mo-n a szabályosan közlekedő menekültek ellátása megfelelő. Mégis mi a lófaszt csináljanak, vigyék a kajákat, ágyakat azok után akik nem hajlandók regisztrálni, ujjnyomatot adni?

Agysebész migráns 2015.09.11. 18:26:02

Az ideözönlő szírek (mármint az igazi szírek) a sikertelen kormánypuccsolás következményei elől, és a felelősségre vonás elől menekülő szír ellenzék tagjai, vagy szimpatizánsai. Valójában miattuk halt meg több, mint 200 ezer szír ember, erősödött meg Szíriában az Iszlám Állam és hagyta el a hazáját többmillió szíriíai menekült.

Azt akarják a migrációs nyomással kiprovokálni, hogy az EU avatkozzon be Szíriában, és HELYETTÜK puccsolja meg a LEGITIM szír kormányt, Aszad elnökkel az élen.

Mindezt szept. 2-án a Hírtévé Külpolitikai percek műsorában egy Alatrash Jamal nevű, Magyarországon élő, magát a "szír ellenzék képviselőjének" (!) nevező férfi ki is fejtette. Elmondta, hogy a szírek addig jönnek, amíg Aszad meg nem bukik. Amíg az EU vagy a nemzetközi közösség meg nem oldja a problémát, a megoldás az lenne, ha VALAKI megbuktatná az Aszad-rezsimet. (Ezek az ő szavai voltak, az USA említését gondosan kerülte).

A német és a francia kormány ebben partner is lenne. Csak még azt nem tudják, hogyan lehetne a mocsokságaikba a többi tagállamot is belerángatni úgy, hogy a tagállamok önszántukból keveredjenek a mocsokságaikba bele.

1. Szíriában azóta van polgárháború, amióta az USA meg akarta buktatni Aszad elnököt, és a "demokrácia exporttal" felhergelte és felfegyverezte a szír ellenzéket. Pont úgy, mint a többi arab országban, ahol az USA-nak valamilyen okból szintén nem tetszett az aktuális elnök pofája.

2. Az USA által felhergelt és felfegyverzett szír ellenzék azonban nem tudta megbuktatni Aszadot. Ellenben többszázezer halálos áldozata lett az ellenzék által kirobbantott polgárháborúnak, és a civilek fele elhagyta az országot.

3. A szír "ellenzéknek" mostanra vége lett, hiszen nem csak a SAJÁT elnöküket akarták kinyírni, nem csak a SAJÁT népüket gyilkolták halomra, de az iszlám terroristákat is rászabadították a SAJÁT országukra.

4. A szír ellenzék harcosai és szimpatizánsai most Európában akarják, hogy tiszta lappal indulhassanak, hiszen Szíriában kitelt a becsületük, ott nem maradhatnak, mert félnek az elszámoltatástól, amire nyilván sor kerülne, miután rendeződött a helyzet az országban. Útiokmányaik bizonyára azért nincsenek, mert az Uniótól ÚJ személyazonosságot akarnak kapni.

5. Az USA és az EU vezetése pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeknek a szarháziaknak az áttelepítését lenyomja az uniós tagállamok torkán.

6. Ugyanők roppant elégedettek lennének, ha mehetnének Szíriába az USA jobbján az oroszbarát kormányt aprítani.

Én ezt a magyarázatát látom annak, hogy miért nem családok "menekülnek", miért szinte kizárólag fiatal, életerős férfiak. Csak annak kell Európáig futni, aki el akar rejtőzni a felelősségre vonás alól. Akinek nincsenek háborús bűnei, az letelepedhet bármelyik közeli szomszédos, hasonló kultúrájú muszlim országban, amelyik befogadja.

Mr. Waszabi 2015.09.11. 20:30:14

@♔bаtyu♔: nem a törvények betartásával vitatkozom, ezt muszáj figyelmedbe ajánlanom ahhoz, hogy ne tévedj. Sőt, megerősítettem, többször is, hogy ebben igaza van.
A baj azzal van, hogy nem tudott érvényt szerezni a törvényeknek az állítólag általa teljes mértékben irányított országban - ez bizony az ő felelőssége, senki másé - , viszont a magyar határon belül került migránsokkal úgy bánik saját töketlensége bosszújaként, mint az állatokkal.
Na, ez az, amivel nem értek egyet, és nem fogok elfogadni semmiféle hazugságot ennek eliminálására. Muszáj lesz elszámolni ezzel a gondolat- és intézkedés menetével, mert számon fogom kérni, mint adófizető.
Amint többször is mondtam példaként, az USA mexikói határán is fal van, ott is átszöknek a migránsok, és rájuk is vadásznak a réndzsörök. De akiket elkapnak, azoknak amerikai szinvonalú ellátás jár mindaddig, amíg vissza nem toloncolják őket Mexikóba. Nos, nincs több kérdés, ennyi csak, amit biztosítani kell itt ebben a témában. Mármint, ha nem akarunk magunk is a fejletlenebb világ szintjére lesüllyedni.
Ja, hogy itt a hajléktalan sem ember már évek óta? Hogy a munkanélküli sem az évek óta, csupán a kormány tulajdona, mint rabszolga, alamizsnáért? Ja, hogy ez itt az itteni rendszer alapvető problémája? Ja, hogy Joszip Viszarionovics Sztalin elvtárs haptákba vágná ma magát Orbanescu elvtárs előtt ötletességéért? Hát ezért nem nekem kell elénézést kérnem, szerintem.
Ezért például te kérj elnézést a legelsők között, akik elkúrták 5 éve e nemzet jövőjét, holmi illúziók mentén. Mert te választottad meg, ez a te felelősséged. Megvárom, nem szaladok el, míg nyilatkozol a témában. Felelősség vállalást nem várok, ahhoz túl gyáva vagy, akárcsak a főnököd.
Az a helyzet, hogy mindenki felelős itt azért, ami történik itt vagy nem történik. Egy darabig lehet hazudozni, de végül mindenki bíróság elé áll azért, amit tennie kellett volna, de nem tette, vagy azért, amit nem kellett volna tennie, ám megtette. Orbán azért fog bíróság elé állni, meg valahány név van a naptárban, mert Biszku Bélának is kellett 93 évesen, 25 évvel a rendszerváltás után. A precedens teremtése kettős értékű mindig. Nos, az igazság, az akkor igazság, ha mindenkire egyformán vonatkozik. Meglesz, nem kell félni.

Mr. Waszabi 2015.09.11. 20:44:41

@♔bаtyu♔: van egy csomó használaton kívüli laktanya, honvédségi bázis.. Amelyek bár lehet nem ma felújított állípotúek, de tán a 22 milliárd tizedéből mindet tip-top állapotba lehetett volna hozni. Van bennük villany, víz, csatorna, kantin. Ideális körülmények egy zárva tartani akart embercsoport számára. És többnyire kilométerekre akármelyik lakott településtől. Legalábbis, ha jól értettem a kormány elképzeléseit, akkor ezek ideális megoldások lettek volna ahelyett, hogy a lakosság arcába nyomták volna mint tehetetlen kormány, felnagyítva az állítólag megoldhatatlan problémát. És elkerülhető lett volna a menekültek kirtörése, és persze a minielnök azonnali politikai tőketlenségkovácsolása is, miszerint menekült lázadás van itten. Lfasz van, nem menekült lázdás. Orbán szándékosan visszatartja őket, nyomorgatja őket, holott lehetett volna jobban is csinálni. Ennyi történt. Nagyon sok évig fogod szégyellni még az Orbán nevet, ez biztos. Van az úgy, hogy az ember rossz lóra tesz, de annál nincsen rosszabb, mint amikor a ló már düglődik, de a rajongó még azt lihegi, hogy de, fel fog ez a gebe még támadni, lesz még befutó. Nos, ez a gebe örülni fog, ha nem verik agyon a szurkolók, nem hogy befutó lehetne. Ébredni kéne - Orbán egy echte kommunista geci MSZMP-s, semmi egyéb. Egész életében Kádár székébe akart beülni, és ezt elérte - 25 évvel a kommunizmus bukása után és az ország 60%-ának kiárusítása, ellopása árán. Hát, ez tényleg méltatni való magyar teljesítmény, nincs senki aki vitatkozna vele - akkora marhaság már az elképzelés is.

puccdamer paprikasch 2015.09.11. 21:09:07

@tralalala: szerintem ez az ábra tökéletesen bemutatja, mennyire összemossa a média az eseményeket, ezért válaszottam pont ezt.

puccdamer paprikasch 2015.09.11. 21:14:53

@Rwindx: teljesen jogos, nyilván felpörögnek az események ahogy a migránsok nyugatra érnek.

puccdamer paprikasch 2015.09.11. 21:20:35

@Erő e-meló: ausztria merőben más helyzetben van, mivel 3 hónapra bármikor lezárhatja az őt érintő belső schengeni határokat, nekünk ugyanerre a szerb határon nincs lehetőségünk. a magyar kormánynak hosszú hónapok álltak rendelkezésére, hogy megfelelően felkészülhessen erre a helyzetre.
a szemetelő migránsok pedig szerintem joggal bosszantanak minden magyar embert, de a problémákra a saját szellemi és kulturális színvonalunkon kell reagálnunk.

puccdamer paprikasch 2015.09.11. 21:27:20

@Szvidrigajlov: persze, hogy idegesítő helyzet, ugyanakkor az ország vezetésének az erre való felkészülésre (elegendő férőhely, gyors regisztráció, stb.) kellett volna felhasználnia a rendelkezésére álló időt.

puccdamer paprikasch 2015.09.11. 21:36:17

@♔bаtyu♔: "Mo-n a szabályosan közlekedő menekültek ellátása megfelelő. Mégis mi a lófaszt csináljanak, vigyék a kajákat, ágyakat azok után akik nem hajlandók regisztrálni, ujjnyomatot adni? "

jogos lenne a kérdés, ha valóban megfelelő lenne, de sajnos nem az.

Erő e-meló 2015.09.11. 22:37:00

@puccdamer paprikasch:
'a problémákra a saját szellemi és kulturális színvonalunkon kell reagálnunk"

Nem. Hanem olyan eszközökkel, amiből értenek

Régen a csendőr nagyon jól tudta, hogyan kell a csavargókkal bánni.Nem kell újra feltalálni mindent

Erő e-meló 2015.09.11. 22:42:59

@Agysebész migráns:
Az EU vezetői amatőr politizálgató háziasszony színvonalán mozognak, úgyhogy bármi kijöhet ebből. Felőlük simán összejöhet egy Iszlám kalifátus Európán belül. Ettől lesz majd olyan szép tarka az európai körkép

Erő e-meló 2015.09.11. 22:53:10

@Szvidrigajlov:
Semmi másból nem fognak érteni, mint az elkalapálásból. Nem azért van MINDEN arab országban diktatúra, mert így jött ki a kártyán. Hanem mert ezek között csak így lehet a közrendet fenntartani

Arab országokban töltött idő során alakult ki ez a nagyon határozott véleményem. A libbantak ködös ábrándjai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal
süti beállítások módosítása